Gravarea, Tehnica de Personalizare a Promotionalelor cu Rezultate Durabile in Timp

Gravura este un gen al graficii in care imaginea artistica este obtinuta prin reproducerea dupa o placa pe a carei suprafata a fost trasat sau gravat desenul, in adancime sau in relief.

Metoda de personalizare prin gravare presupune saparea, incizarea, perforarea sau obturarea prin diverse procedee fizice ori chimice a unei suprafete de regula plane in vederea imprimarii si multiplicarii ulterioare a unei imagini.

In cazul gravurii destinate imprimarii, gravarea se face pe un suport numit cliseu, confectionat din metal, lemn, linoleum sau alte materiale, care reprezintă negativul gravurii. Pe acesta se aplica cerneala de imprimat, iar apoi o foaie de hârtie, urmand a fi trecute printr-o presa tipografica.

Prin presiunea aplicata, cerneala de pe cliseu este transferata pe coala de hartie. Imaginea rezultata constituie pozitivul gravurii. Acest imprimeu obtinut prin tehnica gravurii reprezinta un tip de stampa.

Exemple de obiecte promotionale personalizate prin gravura

Tipuri de articole promotionale personalizate prin gravare

In cazul gravarii de sine statatoare, aceasta are scopul inscriptionarii sau ornamentarii diverselor obiecte promotionale cu figuri sau motive decorative, logo-uri sau texte, si uneori chiar fotografii, cum este cazul fotogravurii, aplicata mai ales pe plastic metalizat.

Gravarea poate fi realizata atat mecanic, cu ajutorul unor freze speciale cu varf de diamant, cat si cu laser, obtinandu-se rezultate de o mare fidelitate a detaliilor si o durabilitate extraordinara in timp.

Gravarea mecanica cu varf diamantat

Gravarea mecanica este procedeul de imprimare a unui model pe suprafate dure prin saparea repetata de santuri mici pe un suport din material plastic, lemn, metal, sticla, etc. In general, se preteaza foarte bine pe metalele de duritate medie (aluminiu, alama, bronz), in special fara acoperiri electrochimice.

Suprafata de gravat este, cel mai adesea, plana, insa ea poate fi si curba, iar datorita complexitatii tehnice, freza cu diamant prin care se realizeaza procesul de gravare este comandata de un calculator care asista intreaga operatiune.

Datorita tehnicilor moderne, gravarea mecanica cu freza cu varf diamantat garanteaza rezultate impresionante prin fidelitatea detaliilor, mai ales daca luam in calcul materialele dure pe care este frecvent utilizata.

Placa de metal gravata mecanic

Exemplu de placa de metal gravata prin procedeu mecanic

Masinile de gravat moderne sunt cu comanda numerica, comandate de calculator, ceea ce asigura  precizia prelucrarii si calitatea ridicata a design-ului aplicat pe produselor personalizate.

Gravarea mecanica da rezultate excelente in cazul inscriptionarii obiectelor promotionale din metal, iar profunzimea gravarii este, de obicei, un pic mai mare decat in cazul gravarii laser si, mai ales, poate fi controlata. Pot fi personalizate astfel si obiecte promotionale din lemn sau sticla, cu rezultate deosebite.

Gravarea laser 

Gravarea laser este o tehnica speciala de personalizare a obiectelor din metal, lemn, plastic, a carui principiu de functionare este asemanator cu cel al unei o imprimante cu jet, dar la care jetul de cerneala este inlocuit cu un fascicul de lumina trimis pe material.

Acest fascicul focalizat pe material se deplaseaza in functie de modelul realizat de un software specializat, vaporizand un strat superficial din materialul respectiv, iar prin reglarea parametrilor se poate obtine o gravare superficiala sau profunda.

Prin gravarea cu laser, adancimea de inscriptionare poate fi variabila, gravarea realizandu-se atat superficial, cat si in profunzime. Folosind aceasta tehnica, se obtin gravuri precise, cu o fidelitate mare fata de desenul original. Totusi, in cazul laserului, profunzimea si rezolutia depind in mare masura de reactia materialului ce este gravat.

Procedeul de personalizare prin gravarea cu laser

Exemplu de articol promotional gravat cu laser

Prin gravarea laser directa pe suprafata unui obiect metalic, in functie de tipul de metal, se obtine modificarea aspectului exterior al acestuia. Practic, se indeparteaza stratul de la suprafata, expunand metalul curat.

O alta metoda de gravare cu laser implica aplicarea unei substante speciale, iar sub actiunea razei laser aceasta fuzioneaza cu metalul, ramanand gravura in culoare neagra.

Avantajele gravarii cu laser sunt numeroase: se poate imprima o gama larga de materiale, cu orice suprafata; se pot realiza fotogravuri, mai ales pe plastic metalizat; este o tehnica ecologica, nefiind folositi solventi, vopsele sau acizi; obiectul de personalizat prin gravare cu laser nu se incinge si nu are nevoie de fixare ca in cazul altor tehnici, el nefiind atins decat de raza laser.

Procedura de inscriptionare prin gravarea laser poate fi complexa, insa ofera durabilitate in timp si lucrari de o acuratete deosebita, producand imagini permanente, detaliate si fine.

Tableta din material inoxidabil gravata cu modelul dorit

Tableta din inox gravata cu modelul dorit

Pe langa calitatea rezultatului obtinut si rezolutia mare la care se poate lucra, laserul ofera si avantajul vitezei de lucru, caracteristici incomparabile daca luam in calcul rezultatele tehnicilor traditionale de gravare. Tehnica poate acoperi atat cerinte de produse unicat, cat si de masa, in orice marime.

Este important de reamintit caracteristica ecologica a procedurii de gravare laser, ea neproducand reziduuri sau noxe, iar resturile de materiale, chiar de cele mai mici dimensiuni, pot fi recuperate si reutilizate.

In concluzie, tehnica de gravare, laser sau mecanica, se alege in functie de obiectul pe care dorim sa-l gravam, in sensul ca rezultatele obtinute vor fi cu atat mai spectaculoase cu cat obiectele promotionale sunt recomandate de furnizorii de promotionale ca pretabile pentru acest gen de personalizare.

Samdam iti pune la dispozitie serviciul de consiliere si grafica pentru ca alegerea pe care o faci sa fie cea potrivita si in conformitate cu necesitatile de branding ale companiei tale, iar articolele personalizate prin tehnica gravurii sa fie apreciate de clienti sau colaboratori si sa creeze impresia pe care o doresti.

One Comment on “Gravarea, Tehnica de Personalizare a Promotionalelor cu Rezultate Durabile in Timp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Type The Red Captcha Characters Below.