Tampografia este un proces de personalizare care transfera o imagine 2D pe obiecte 3D. Acest lucru se realizeaza folosind un proces de gravare care implica transferul unei imagini de pe cliseu, cu ajutorul unei suprafete de silicon, pe un substrat. Tampografia este folosita, in general, pentru articole ce sunt dificil de imprimat prin alte procedee, cum ar fi aparate medicale, accesorii auto, obiecte promotionale mici, aparatura electronica, echipamente sportive, jucarii etc si poate fi folosita pe o multitudine de materiale ca: sticla, plastic, metal, ceramica, carton, piele, etc.
Cliseul este montat in masina de imprimare si este afundat in vopsea. Vopseaua care ramane in plus este razuita cu ajutorul unei lame. Dupa ce diluantul din vopsea este evaporat, aceasta se face lipicioasa si in acest fel adera mai bine la tampon si de la tampon la produsul care trebuie imprimat. Vopseaua ramasa in adanciturile cliseului va fi transferata cu ajutorul tamponului siliconic pe obiectul ce se doreste imprimat. Grosimea stratului de vopsea variaza intre 6-20 µm.
Avantaje
-
· Gama larga de culori ce pot fi imprimate;
-
· Rezistenta mare a imprimeului;
-
· Accesibilitate: pot fi imprimate obiecte cu forme neregulate sau din materiale moi, dificil de imprimat prin alte procedee de personalizare;
-
· Suportul de imprimat este diversificat: plastic, metal, piele, sticla, ceramica, carton sau lemn;
-
· Timp de executare al comenzilor redus.